Indonesie

Indonesie

Bijzonderheden - algemeen

Indonesië (officieel de Republiek Indonesië) is een land gelegen in Zuidoost-Azië. Het land bestaat uit een archipel van 17.508 eilanden en is daarmee ’s werelds grootste eilandstaat. Het land grenst direct aan Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Maleisië. Andere landen die Indonesië omringen zijn Singapore, Brunei, de Filipijnen, Australië en de door India bestuurde Nicobaren. Indonesië een groot land met verschillende eilanden, mensen, gewoontes en religie. Een land waar je de tijd moet nemen om elk eiland te verkennen.

Klimaat

Indonesië heeft een tropisch klimaat met twee seizoenen. In december en januari valt de meeste regen. De gemiddelde jaartemperatuur ligt in het gehele land rond de 30 graden Celsius. Afhankelijk van de moesson kennen de meeste delen van het land een regentijd en een droge periode. Alleen op Sumatra en Kalimantan is de neerslag over het gehele jaar vrij gelijkmatig verdeeld. In december, januari en februari regent het standaard tussen Zuid-Sumatra en Oost-Timor.

Tijdsverschil

Indonesië heeft drie tijdzones:

  • Op Java en Sumatra is het 6 uur later.
  • Op Kalimantan, Sulawesi en de kleine Sunda eilanden is het 7 uur later.
  • Op de Molukken en Iran Jaya is het 8 uur later.

 

Betaalmiddelen

De munteenheid van Indonesie is rupiah (IDR).

De taal

De officiële nationale taal is Indonesisch (Bahasa Indonesia) en wordt op alle scholen onderwezen en door bijna iedere Indonesiër gesproken. Het is de taal van de handel, politiek, media, onderwijs en academici. Het Indonesisch werd voor het eerst gepromoot door de nationalisten in de jaren 20 en het werd tot officiële landstaal verheven na de onafhankelijkheid in 1945. De meeste Indonesiërs spreken meestal ook een van de honderden lokale talen (bahasa daerah). Vaak ook als eerste taal. Van de lokale talen wordt het Javaans het meest gesproken als de taal van de grootste etnische groepering. Aan de andere kant worden op het eiland Nieuw-Guinea meer dan 500 Papoea- en Austronesische talen gesproken, op een totaal van 2,7 miljoen inwoners. Een gedeelte van de oudere inwoners spreekt nog steeds in meer of mindere mate Nederlands.

De bevolking

De totale bevolking van Indonesië bestond in 2013 uit 251.160.124 miljoen inwoners. Alleen al op het eiland Java leven meer dan 130 miljoen Indonesiërs en het is daarmee het dichtstbevolkte eiland ter wereld. Ondanks het bestaan van een redelijk succesvol familieplanning-programma dat al sinds de jaren 60 in werking is, verwacht men dat de populatie in 2035 tot 315 miljoen zal groeien, gebaseerd op de huidige groeisnelheid van 1,25%. De groeisnelheid vandaag de dag is echter 1%, waardoor men schat dat in 2035 er 297 miljoen inwoners zullen zijn.

Formaliteiten

Neem contact met de GGD of uw huisarts voor de eventuele inentingen, vaccinaties of malaria profylaxe. Geef duidelijk aan welke gebieden u in Indonesië gaat bezoeken. Een visum is bij een verblijf van minder dan zestig dagen niet nodig.

Land Indonesie
Oppervlakte gebied 1.910.931 km²
Gesproken talen Indonesisch, Engels
Valuta Rupiah (IDR)
Visum vereisten Een visum is bij een verblijf van minder dan zestig dagen niet nodig.

Sport en natuur

Sport en natuur Bossen zijn de oorspronkelijke begroeiing van Indonesië en bedekken nog steeds meer dan de helft van het land. In de eilandengroep groeit circa 140 miljoen hectare regenwoud, na Brazilië het grootste ter wereld. In de schaduw van de reusachtige bomen gaat een ongekende plantenrijkdom verscholen.

Er wordt circa een miljoen hectare grond per jaar ontbost, omdat de bevolkingsgroei nieuwe landbouwgronden vereist. Verbranding van bomen om een stuk grond bouwrijp te maken, zoals door de Dajaks eeuwenlang toegepast, veroorzaakte weinig schade aan het bos, maar ontbossing door nieuwe bewoners richt daarentegen grote schade aan. Een verwoestend effect op de natuur heeft echter ook het feit, dat tropisch hout een belangrijke inkomstenbron is.

Flora en Fauna

Door zijn afmetingen, tropische klimaat en doordat het een eilandenrijk is, bezit Indonesië na Brazilië 's werelds grootste biodiversiteit.
De flora en fauna zijn een mix van zowel Aziatische als Australische soorten. Ooit was een groot gedeelte van de eilanden zoals Sumatra, Borneo en Bali verbonden met het Aziatische vasteland en ze bezitten daardoor een grote rijkdom aan Aziatische soorten. Grote diersoorten zoals de Sumatraanse tijger, Javaanse neushoorn, orang-oetan, Aziatische olifant en luipaard kwamen ooit oostelijk tot aan Bali voor.
Tegenwoordig zijn zowel hun aantallen als hun leefgebied drastisch ineengekrompen. Het land wordt voor ongeveer 60% met bos bedekt. Op Kalimantan en Sumatra bestaat de begroeiing vooral uit Aziatische soorten. Op Java zijn de meeste bossen gekapt voor menselijke bewoning en voor landbouwdoeleinden. Celebes, Kleine Soenda-eilanden en Maluku zijn al sinds zeer lange tijd niet meer verbonden met het Aziatische vasteland en hebben een eigen unieke flora en fauna ontwikkeld. Nieuw-Guinea was onderdeel van de Australische landmassa en daarom zijn de soorten op dat eiland sterk verwant met de Australische soorten, waaronder meer dan 600 vogelsoorten.

Uitgaansleven

Uitgaansleven Uitgaan in Jakarta

Als de zon ondergaat, verandert het straatbeeld van Jakarta. De drukke wegen zijn dan bijna verlaten en er hangt een ontspannen en gezellige sfeer. Jaren geleden was er rond dit uur nog niet veel te beleven. Tegenwoordig kun je uit in hippe discotheken en cafés, uit eten in chique restaurants of bijzondere evenementen bezoeken.

In Jakarta is het verloop van bars en clubs groot. Er zijn allerlei soorten bars waar je je avond kan beginnen of eindigen. Er zijn cafés waar je vooral toeristen ziet, maar ook lounge-achtige bars waar je de locale soapsterren en Chinezen tegenkomt. Er zijn veel hippe clubs die bij de grote hotels horen en centraal in de stad liggen. Er zijn ook clubs boven in kantoorflats.

Om van club naar bar en weer naar een club te komen, zul je een taxi moeten nemen. De meeste uitgaansgelegenheden liggen niet vlak naast elkaar. Gelukkig is dit niet duur. Omgerekend sta je voor een paar euro in een club en de drankprijzen zijn ook niet bepaald hoog te noemen. Voor alcohol ben je een euro kwijt en voor frisdranken nog minder.

Cultuur en geschiedenis

Cultuur & geschiedenis Fossiele resten van Homo erectus, ook bekend als de Javamens, bewijzen dat de Indonesische archipel zo’n 600.000 jaar geleden al bewoond werd. Austronesiërs die tegenwoordig het grootste gedeelte van de bevolking vormen migreerden vanaf Taiwan in zuidoostelijke richting. Ze bereikten Indonesië ongeveer 2000 voor Christus en verdreven daarbij de inheemse Melanesische bevolking richting het oosten.
De ideale omstandigheden voor landbouw en de ontwikkeling van natte rijstbouw rond 800 v.Chr. zorgden ervoor dat dorpen, steden en kleine koninkrijken konden floreren rond de eerste eeuw v.Chr.. De zeestraten die in Indonesië zeer gunstig gelegen zijn, stimuleerde zowel de handel tussen de eilanden als wel de internationale handel. De handelsroutes met bijvoorbeeld de Indiase koninkrijken en China ontstonden reeds enkele eeuwen v.Chr.. Deze handel heeft sindsdien de geschiedenis van Indonesië sterk bepaald.

Schilderkunst

Op Bali heeft de schilderkunst een traditie. In het begin van de 20e eeuw kwam men met Europese kunst in aanraking die min of meer gekopieerd werd. Tegenwoordig experimenteren kunstenaars met westerse kunststijlen. De oeroude batiktechniek wordt bijvoorbeeld in Midden-Java steeds meer voor schilderijen toegepast.

Theater, dans en muziek

Op Java kent men de traditionele wayangvoorstelling. Dat is een toneelvoorstelling met poppen, achter een doek. Door verlichting vanachter het doek ziet de toeschouwer een schouwspel dat met speciaal gemaakte wayangpoppen wordt gespeeld. Deze wayangpoppen zijn vaak heel gedetailleerd gemaakt, met veel versieringen. De wayangvoorstelling wordt vaak begeleid door de Gamelan en de wayangverteller spreekt in het (traditioneel-/oud-) Javaans.

De muziek is gevarieerd, het bekendste is de gamelanmuziek, de traditionele muziek van de Javaanse en Balinese hoven. Ook alle genres van popmuziek zijn vertegenwoordigd, in de nationale taal (Indonesisch) of in lokale talen. Daarnaast zijn er ook populaire genres zoals krontjong, dangdut, campursari, jaipongan en de regionale Pop Java, Pop Sunda en Pop Minang met elk een eigen geluid.

Al in het verre verleden werden belangrijke gebeurtenissen in het leven van mensen door ceremoniële dansen begeleid. Dit wordt ook wel de wayang-dans genoemd. De meisjes op (onder andere) Bali en Java dansen met heel sierlijke bewegingen (Mudra).

Indonesie - Bali Prama Sanur Beach Hotel va. € 45,- p.p. incl. ontbijt

Het schitterende in Balinese stijl opgetrokken Prama Sanur Beach Hotel is gelegen aan het strand van Meer info
Boeken

Indonesie - Bali Dynasty Hotel v.a. € 45,- p.p. per nacht incl. ontbijt

Het Bali Dynasty hotel Het Geniet van een heerlijke vakantie op Bali in dit prachtige resort met voo Meer info
Boeken

Hotel Jayakarta Bali v.a € 22,- p.p. per nacht incl ontbijt

Hotel Jayakarta Bali ligt in Legian, iets ten noorden van Kuta aan de Westkust van Bali. Voor rust z Meer info
Boeken

Er zijn op dit moment helaas geen Doe het Zelf aanbiedingen voor deze bestemming.

Indonesie - Individuele rondreis

Indonesie
De gastvrijheid van Indonesie kom je in geen enkel ander land tegen. Indonesië voelt als thuiskomen Lees meer
Boeken

Indonesie - 14 Daagse rondreis Bali

Indonesie
14 Daagse rondreis Bali Reisschema: Dag 1: Amsterdam – Denpasar, Bali Dag 2: Tuban Dag 3: Tuba Lees meer
Boeken

Jakarta & Dubai 7 dagen "Short Break"

Indonesie
Vertrekdata Vertrekdata: dagelijks afhankelijk van beschikbaarheid in de goedkoopste klasse. Boeken Lees meer
Boeken

Indonesie - Jakarta € 650,-

Indonesie
Vliegticket naar Indonesie – Jakarta Vanaf € 650,- incl. luchthavenbelastingen en brandstoft Lees meer
Boeken

Indonesie - 15 daagse rondreis Java & Bali € 1.495,-

Indonesie
  Indonesië met zijn indrukwekkende cultuur is tevens ook een kleurrijkebestemming met trad Lees meer
Boeken