Mauritius

Mauritius

Bijzonderheden - algemeen

Mauritius is een exotisch droomparadijs met een weelderige vegetatie, wuivende suikerrietplantages en uitgedoofde vulkaankraters. Het eiland maakt, samen met de eilanden La Reunion en Rodrigues, deel uit van de Mascareignes Archipel in de Indische Oceaan.

De mooiste stranden

Het eiland Mauritius biedt veel meer dan mooie stranden. In het binnenland is een schat aan natuur en architectuur om van te genieten. Er zijn nationale parken, tempels, kerken en moskeeën. Diverse tempels in Port-Louis en in Curepipe herinneren aan de Franse en Engelse koloniale tijd.

De mooiste stranden van de wereld – die je niet mag missen:

 • Flic en Flac;
 • Pointe-aux-Piments;
 • Pereybere;
 • Balaclava;
 • Tamarin;
 • Trou-aux-Biches;
 • Montchoisy;
 • Cap Malheureux;
 • Belle Mare;
 • Trou d’Eau Douce

 

Het eiland Mauritius is ontstaan door vulkanische activiteit en alle kenmerken daarvan zijn duidelijk zichtbaar: uitgebluste kraters zoals bijvoorbeeld die van Trou-aux-Cerfs, met een diameter van 370 m en 100 m diep. Duizelingwekkend! Grand Bassin, een andere uitgewerkte krater, met een hoogte van 702 m, is een al even schitterende plek. In februari verdringen de Hindoes zich er in de tempels op de oever, om Maha Shivratree te vieren. Het plateau is omgeven door bergkammen die tot 1000 m hoog reiken, waaronder de beroemde Pieter Both (823m). Er zijn talloze tochten en wandelingen aangegeven waarbij men het eiland vanuit de hoogte kan ontdekken: een landschap met een rijke schakering aan tinten groen en een oceaan waar het smaragdgroen overgaat in het blauw van de lucht. Al deze kleurschakeringen zijn het best te bewonderen bij Creve-Coeur, aan de voet van de Pieter Both. Goede raad voor alle wandelaars die barsten van energie: Kanaka Krater, een gedeeltelijk uitgedoofde vulkaan, is bereikbaar via spannend lastige paadjes die dwars door de theeplantages voeren.

In Plaine Champagne en in de uitlopers van de Riviere Noire groeien tropische bomen uit de oertijd, zoals bijvoorbeeld in het Foret de Macchabee: vlechthout, makaks, eucalyptus, ebbenhout…

Hier nestelen ook zeldzame vogels zoals de roze duif en de “paille-en-queue”. Er is een overvloed aan varens en wilde orchideeen.

Het eiland Mauritius is een grote tropische tuin. De suikerrietvelden beheersen het beeld en slingeren door het landschap. Wie een wandeling maakt door de theeplantages waant zich in India. Het fraaie groen van de velden te Curepipe en Vacoas doet denken aan Engeland, terwijl iets verderop, richting de oostkust, het landschap meer Afrikaans lijkt.

Niet te missen:

De schitterende botanische tuin van Pamplemousses die wereldvermaard is vanwege zijn eeuwenoude bomen, koninklijke palmen en reusachtige waterlelies.

De altijd lachende en gastvrije bevolking (1,3 miljoen) is een mix van allerlei culturen.

In Mauritius wacht de bezoeker een warme verrassing: naast de onvergelijkbaar mooie lagunes en schitterende stranden is er de buitengewoon grote etnische en culturele diversiteit van de inwoners: een verbazend mozaïek van rassen, in de loop der eeuwen hierheen gekomen uit Europa, Afrika, Azië en Madagascar. Allen hebben hun eigen gebruiken, talen en godsdiensten meegebracht die steeds levend en in ere gehouden worden waar de talrijke religieuze feesten gedurende het hele jaar de getuigen van zijn. Toch smelt alles te samen tot een gemeenschappelijke Mauritiaanse samenleving. Dit is vooral toe te schrijven aan het gebruik van de creoolse taal, maar ook aan de zeer actieve literatuurbeoefening, en aan de nationale dans, de Sega.

Gastronomie – de beste restaurants

 • Le Pescator;
 • La Bonne Marmite;
 • Le Cafe du Vieux Conseil;
 • Le Carri Poule;
 • Le Bistrot des Iles;
 • Ocean Restaurant;
 • Indra;
 • Le Cle des Champs;
 • La Varangue sur Morne;
 • Le Nirvana;
 • Le Palais;
 • Le Tamjore;

 

Klimaat

Mauritius is een vier-seizoenenbestemming. De warme tijd loopt van november tot april. Er is een lichte neiging tot kleine cyclonen tussen half december en dan is het wat minder warm. De temperatuur van het zeewater komt nooit onder de 22 graden.

Tijdverschil

Het is er later dan in de Benelux;
+ 3 uur van november t/m maart.
+ 2 uur van april t/m oktober.

Formaliteiten

Er zijn geen vaccinaties nodig. Een paspoort is noodzakelijk en moet geldig zijn tot zes maanden na terugkomst. Er geldt geen visumplicht voor degenen die een EU – of Zwitsers paspoort hebben.

Betaalmogelijkheden

De munteenheid is de Mauritiaanse Roepie. 1 Euro is circa 34 Roepies (jan ’09). Voor contant geld zijn er geldautomaten. Banken en hotels accepteren credit cards.

De taal

De officiële taal is Engels. Maar in de omgang met elkaar komt het Frans recht uit het hart. Iedereen spreekt dit. Net zoals het inheemse Creools, dat in feite de nationale taal is.

Dus, wie genoeg heeft van alle beperkingen door grenzen, religie of ras, moet een reis maken naar dit land om te zien hoe men in vrede en harmonie met elkaar leeft op het eiland Mauritius!

Land Mauritius
Oppervlakte gebied 1.969 km²
Gesproken talen Frans, Creools, Engels
Valuta Mauritiaanse Roepie
Visum vereisten Een paspoort is noodzakelijk en moet geldig zijn tot zes maanden na terugkomst. Er geldt geen visumplicht voor degenen die een EU - of Zwitsers paspoort hebben.

Sport en natuur

Sport en natuur Mauritius ligt vrij geïsoleerd en kent een beperkt aantal dier- en plantensoorten, waarvan er wel veel alleen hier voorkomen. Zo leeft er op het eiland Mauritius de zeldzame Mauritiusduif en de Mauritiustorenvalk. Hier kwam vroeger ook de dodo voor samen met de tambalakokboom. Deze waren bijna uitgestorven, omdat de zaden van de boom alleen maar kiemen als het door het spijsverteringsstelsel van de dodo is gegaan. Men heeft de boom kunnen redden door kalkoenen op het eiland te zetten, want die hebben een gelijkwaardig spijsverteringsstelsel.

Er zijn in het verleden meerdere uitheemse diersoorten op het eiland uitgezet, waaronder ratten, muizen, mangoesten, het Javaans hert en de Java-aap. Deze hebben een negatieve invloed gehad op het lokale ecosysteem. Er worden meerdere pogingen gedaan om deze uitheemse soorten terug te dringen en om de inheemse soorten te beschermen. Het enige nationale park van Mauritius is het Black River Gorges National Park.

Uitgaansleven

Uitgaansleven Hoewel Mauritius niet echt bekend staat als een feesteiland met een bruisend uitgaansleven, kunt u er wel volop vertier vinden.

Bijvoorbeeld in de hoofdstad Port Louis, waar het beste van twee werelden samen komt. U vindt hier bijvoorbeeld een kleurrijke lokale bazaar met groente, fruit en hebbedingetjes, middenin een heerlijke shoppingwijk waar de winkels van de grote internationale merken gebroederlijk naast de verkopers van nepartikelen gevestigd zijn.


Loopt u vervolgens door de voetgangerstunnel richting de haven, dan komt u in uitgaansgebied Le Caudan Waterfront. Langs de oude binnenhaven van de stad is hier een prachtige boardwalk aangelegd met brede promenades vol winkels, bars, restaurants, bioscopen en zelfs musea waar u onder meer de beroemde Blue Penny postzegel kunt bewonderen. Het is een gezellig bruizend gebied, maar u moet er eigenlijk alleen overdag komen.

's Avonds gaan de meeste winkels en uitgaansgelegenheden al vroeg dicht en is er verder niet veel te doen. Dan moet u vertier zoeken in de twee toeristische badplaatsen die het eiland rijk is, Flic & Flac aan de oostkust en Grand Bay in het noordoosten. Dit zijn feitelijk de enige twee echt toeristische stadjes waar u 's avonds goed terecht kunt. Met name grand Bay heeft een leuk, niet al te lange boulevard vol boetiekjes, bars en restaurants. Ook vindt hier enkele kleine dansgelegenheden. Het populaire nachtleven vindt echter meestal plaats in steeds wisselende discotheken op verschillende locaties op het eiland.

Cultuur en geschiedenis

Cultuur & geschiedenis Er zijn aanwijzingen dat de Arabieren rond het jaar 1000 al van het bestaan van het eiland wisten. De Portugezen komt echter de eer toe van de eerste landing op Mauritius, begin 16e eeuw; ze noemden het 'Cirne' (= Zwaan) en het bleek onbewoond te zijn. De Portugezen gebruikten het eiland als tussenstop op de route naar Zuid- en Oost-Azië, maar vestigden zich er niet.

Het eiland bleef dus onbewoond tot het in 1598 op beperkte schaal gekoloniseerd werd door Nederlandse zeelieden onder leiding van Wybrand van Warwijck. Hij noemde het naar de toenmalige stadhouder Prins Maurits, graaf van Nassau. De Nederlanders ontdekten de unieke inheemse dodo, een loopvogel, ook wel walgvogel genoemd. In de zeventiende eeuw is de dodo, die gemakkelijk te vangen was, uitgestorven. Er resten alleen tekeningen en delen van het skelet van het dier. Ook de reuzenschildpad en het ebbenhout zijn van het eiland verdwenen.

In Mauritius wacht de bezoeker een warme verrassing. Naast de onvergelijkbaar mooie lagunes en schitterende stranden is er de buitengewoon grote etnische en culturele diversiteit van de inwoners: een verbazend mozaiek van rassen, in de loop der eeuwen hierheen gekomen uit Europa, Afrika, Azië en Madagascar.

Mauritius - Belle Haven Appartement

Locatie Accommodatie Belle Haven Luxury Apartmenten ligt vlak bij het strand van Trou aux Biches en Meer info
Boeken

Mauritius - Voile Bleue

Voile Bleue ligt aan het strand van Pointe aux Piments en biedt een betoverend overloopzwembad. Het Meer info
Boeken

Mauritius - Dodola Lodge

. Dodola Lodge ligt op loopafstand van het Strand van Pereybere en in de buurt van Grand Bay Beach. Meer info
Boeken

Mauritius - Grand Bay suites

Grand Bay Suites bevinden zich op minder dan 600 meter afstand van het strand van Grand Baie en bied Meer info
Boeken

Mauritius - Ocean Villas 3*

Ocean Villas en Hotel Ocean Beach zijn hetzelfde hotel. Het een zijn hotelkamers, daarnaast liggen d Meer info
Boeken

Mauritius Be Cosy Appart Hotel 3*

Periode 2 pers 3 pers 4 pers 01 nov – 20 dec 04 jan –  30 apr 01 aug – 31 aug 0 Meer info
Boeken

Mauritius Hotel Coin de Mire 3*

Periode Superior Kamer Deluxe kamer Deluxe Familie kamer 01 nov-20 dec           68    Meer info
Boeken

Mauritius - Hotel Le Canonnier 4*

  La Canonnier ligt aan de noordwestkust van Mauritius. Het hotel ligt dichtbij Grand baie waar Meer info
Boeken

Mauritius - Grand Baie - Ocean Beach Hotel & Spa

Ocean Beach Hotel & Spa is direct aan het privéstrand in Grand Baie gelegen. Op wandelafstand i Meer info
Boeken

Mauritius - Pointe aux Piments - Le Meridien Hotel

Gelegen aan het strand, lekker zwemmen, sporten of rustig zitten op het balkon met schitterend uitzi Meer info
Boeken

Mauritius - Grand Baie - Le Mauricia

 Le Mauricia is in Grand Baie (noord). Geniet op deze prachtige lokatie van een overgetelijke re Meer info
Boeken

Mauritius Narmada Appartement

Appartement in Grand Bay, op enkele minuten lopen van Grand Bay Beach Villa Narmada is een recent on Meer info
Boeken

Dookee Appartement Mauritius

Vanwege zijn centrale ligging erg populair. Ligt op steenworp afstand van een grote supermarkt, boul Meer info
Boeken

Er zijn op dit moment helaas geen Doe het Zelf aanbiedingen voor deze bestemming.

Mauritius strandvakantie 9 dagen € 1.095,- p.p.

Mauritius
Relaxen aan het strand of luieren aan het zwembad..voor wie bij ERCO REIZEN boekt is dit geen droom Lees meer
Boeken

Méridien Ile Maurice 4*

Mauritius
Hotel Resort Le Meredien is een prachtig 4**** accommodatie en is gelegen aan de noordwest kust in P Lees meer
Boeken

Le Canonnier 4* Resort

Mauritius
Dit Luxe 4 ****  Resort Le Canonnier van de Beachcomber groep ligt aan de noordkust van Mauritius. Lees meer
Boeken

Mauritius met stop in Dubai 20 dagen € 1.595,-

Mauritius
  Deze reis is een mix van authentiek cultuur op Mauritius met haar prachtige witte zandstrand Lees meer
Boeken

Mauritius met Emirates € 989,-

Mauritius
Vliegticket naar Mauritius met Emirates. Vanaf € 989,- incl. luchthavenbelastingen en brandstoftoe Lees meer
Boeken

Le Mauricia 4* Resort

Mauritius
Dit Luxe 4 **** Resort van de Beachcomber groep ligt aan een van de mooie stranden in Grand Bay. De Lees meer
Boeken

Mauritius 15-daagse reis € 1.295,-

Mauritius
Vertrekdata: Dagelijks met Air Mauritius. Wilt u even wegdromen? Dan is dit de perfecte reis met ee Lees meer
Boeken