Mumbai Algemeen en bezienswaardigheden

  

 

Mumbai - Algemeen

Mumbai is een fascinerende stad, een compacte mix van het traditionele en moderne. Deze stad aan de waterkant, een diverse plaats, heeft een levendige en kosmopolitische identiteit en is de hoofdstad van Maharashtra. Weinig steden in de wereld worden door toeristen met zulke levendige indrukken verlaten, of het nu de glitter en glamour van 'Bollywood', de spectaculaire reeks van Victoriaanse gebouwen van de Britse Raj, de kust rendez-vous op het Juhu strand, of het doolhof van steegjes en levendige straten van Mumbai is. 

Voor veel toeristen, zijn de musea en galerieën van wereldklasse - vooral de prachtige Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalay, met zijn collectie van oudheden, - reden genoeg om Mumbai te bezoeken.

Deze mix van oude en nieuwe werelden zorgt voor een fascinerende verkenning van de straten in de stad. Een ontdekkingstocht van Mumbai is het best begonnen vanaf de toegangspoort van India, het meest beroemde koloniaal monument. Terwijl voor het verkennen van Mumbai alleen al een mensenleven uitgetrokken zou kunnen worden, is het ook ideaal als uitvalsbasis voor een bezoek aan de mooie Shiva tempel op Elephant Island - een korte trip, startend in de haven biedt een korte onderbreking van de hectische activiteit van de stad.

 

Bezienswaardigheden:

Er is een levenskracht in deze bloeiende, moderne en commerciële stad met zijn spiegelen wolkenkrabbers en hectische, kleurrijke straatleven. Het tempo en de verwarring is levendig, met zakenlieden die zich haasten naar hun werk, toeterend verkeer, vissersvrouwen in heldere sari's. Nadat je ontspannen op Chowpatty strand hebt gelegen onder de koele avondlucht, nippend aan verfrissende kokosmelk, kan het niet anders dan dat je van Bombay begint te houden. Je krijgt zin om het elegante en wereldberoemde Taj Mahal hotel te bezoeken voor een heerlijke snack, of een drankje te doen tijdens een zonsondergang bij de vele boten in de haven. In de luxe en rust van een hotelkamer kun je je sightseeing plannen. Overweeg een bezoek aan de Lofty Hanging Gardens naast de intrigerende Torens der Stilte, of om wellicht wel een miljoen te winnen bij het prachtige paardenrenbaan Mahalaxmi, een van de mooiste in India..

Een glamoureuze dag met een bezoek aan de beroemde Bombay filmstudio's kan worden geregeld, en misschien zelfs wel een praatje met een van de vele filmsterren. Herbeleef de oude verhalen van de hindoegoden die zijn gebeeldhouwd op de wanden van de grotten in Elephanta. Dit bekende eiland, waar apen overal om je heen rennen, is te bereiken door middel van een korte en aangename boottocht vanaf de beroemde bezienswaardigheid in Mumbai , namelijk de Gateway of India. 

Hanging Garden , Dhobi Ghat,  Gateway of India, Mani Bhavan, en niet te missen een avondtour rond het Juhu gebied om de huizen van de filmsterren te bewonderen.

 

Omgeving: 

Rond Mumbai is er zoveel keuze, en zoveel wonderbaarlijks te zien! In het noordwesten ligt Gujarat, de geboorteplaats van Mahatma Gandhi, de vader van de natie. De regio staat bekend om haar exclusieve kleding en handgemaakte zijden sari's, en het feit dat het het laatste toevluchtsoord van de Aziatische leeuwen is, die diep in het Gir Forest leven. Vergezel de dorpsmensen in hun felgekleurde klederdracht op weg naar een van de vele festivals en markten in deze staat. Ahmedabad, de belangrijkste textielstad van het land, staat bekend om de Sabarmati Ashram opgericht door Mahatma Gandhi, waar zijn idealen van vrede en geweldloosheid werden bevorderd; iedereen is hier van harte welkom. Zoals Jawaharlal Nehru al had opgemerkt, was Gandhi een grote man van ontembare geest en zeker niet gemaakt van de klei waar wij allen uit gemaakt zijn. Mahatma Gandhi's geboorteplaats te zien in het vissersdorp Porbandar.

Een groter en nog ouder wonder wacht op je ten oosten van Mumbai, in Maharashtra. Hier vind je de dertig boeddhistische grotten van Ajanta die zijn gesneden in de steile gezicht van een diepe rotskloof. Voel de aura en de macht die de boeddhististische monniken die 2000 jaar geleden leefden hebben achtergelaten. Vergelijk ze met de dynamiek en energie die vanuit de grote Hindoe grotten straalt in de omgeving Ellora. Stel je voor hoe de arbeiders zich een weg hakten om een stevige rots op een heuvel om te bouwen tot vierendertig hindoeïstische, boeddhistische en Jain Grotten waarin ze vormen met de verhalen van hun religies en overtuigingen op de muren hebben geëtst. Verblijf in een van de koele en ontspannen heuvelstations, zoals Matheran of Mahabaleshwar, die populair zijn bij de inwoners van Bombay. Maak 's avonds een wandeling door de vredige Bund tuinen in het aangename en luchtige Pune. Al deze avonturen zullen je vermaken en boeien in de magie en schoonheid rondom Mumbai.

 

Seizoen:

Elk seizoen in Mumbai heeft zijn eigen charme. Het klimaat in Mumbai is gedurende het gehele jaar prettig, met constante temperaturen tussen 20 C (Winter: november-februari) en 30C (Zomer: Maart-Juni). Het moesson seizoen vindt plaats in Juli.

 

Vliegen : 
Mumbai is een grote internationale doorgang naar India met een aantal internationale luchtvaartmaatschappijen die geregelde vluchten naar en via Mumbai uitvoeren, en het zo verbinden met de grote steden van de wereld. Debinnenlandse luchthaven van Mumbai is verbonden met de meeste steden in India. 

Trein : 
Mumbai is het hoofdkwartier van de West-, Centraal-en Konkan Spoorwegen. Reguliere treindiensten verbinden Mumbai met alle grote steden in India. Er zijn vijf belangrijke spoorweg terminals in de stad - Chhatrapati Shivaji Terminus - CST (voorheen Victoria Terminus), Mumbai Central, Dadar, Kurla & Bandra Terminus.

Rijden : 
Mumbai is een belangrijk knooppunt op het Nationale Snelwegen-netwerk van het land. Nationale Snelweg nrs. 3,4,6,8,9 en 17 gaan vanuit de stad en verbind Mumbai met alle grote steden in India. 

Afstanden vanuit Mumbai :
392 km van Aurangabad
543 km van Ahmedabad
998 km van Bangalore
1313 km van Chennai
2836 km van Kolkata
1460 km van Delhi
597 km van Goa
868 km van Nagpur
178 km van Nashik
170 km van Pune