Jaipur (Rajasthan)

 

In het noorden van het India is de roze stad Jaipur, op een afstand van ongeveer driehonderd kilometer ten zuidwesten van de beroemde stad Delhi. Jaipur heeft over het algemeen een woestijnachtig en zeer droog landschap. Hierdoor wordt de stad ook wel de Roze Stad van India genoemd. De stad is de hoofdstad van de deelstaat Rajasthan.

Bezienswaardigheden:

City Palace

Het City Palace is een indrukwekkend gebouw om te bezoeken. Eenmaal in het paleis kunt u een mooie verzameling wapens bekijken, en je kunt hier het meest authentieke zilverwerk ter wereld bekijken. Dit heeft de vorm van een kom.

Hawa Mahal

 

Een ander imposant paleis in Jaipur is de Hawa Mahal of het Paleis der Winden. Door de post-mogol-bouwkunst is het bouwwerk niet te herkennen als een paleis. U kunt het zien als een bouwwerk met vijf verdiepingen, een enorme gevel waarin bijna duizend ramen, nissen en balkons in te vinden zijn. De grote hoeveelheid ruiten in het paleis is eenvoudig te verklaren. De vrouwen wilden in het verleden ook naar de parade kijken, maar zij mochten zich niet op straat vertonen. Speciaal voor hen werd dit gebouw opgetrokken, zodat zij van achter de ramen de parade konden bekijken.

Jantar Mantar

Interesse in sterrenkunde en wil je hier in India eens nader kennis mee maken? Dan kunt u in Jaipur een bezoek brengen aan Jantar Mantar die al vanaf het begin van de achttiende eeuw werd gebouwd. Dit is het allergrootste astronomische observatorium dat op de hele wereld te vinden is.

Het Amber Fort

Op zo’n elf kilometer van Jaipur is een berg te vinden waarop het Amber Fort staat. Dit gigantische fort is absoluut meer dan de moeite van een bezoek waard. Het kost ongeveer een kwartier om via het pad boven te komen. Dit pad wordt veelal door toeristen bewandeld en de lokale bevolking weet dit natuurlijk ook. Daarom zijn er langs het pad naar boven veel verkopers en bedelaars te vinden. U moet dan ook wel wat sterk in de schoenen staan om hiermee geconfronteerd te worden. Ook is het belangrijk om zelf drinken mee te nemen, aangezien je waarschijnlijk dorst hebt als je eenmaal boven bent aangekomen. Op de berg zijn geen horecagelegenheden te vinden. Uniek aan het fort is dat het is gebouwd in de vorm van een groot doolhof. Dit heeft de koning zeer bewust zo laten bouwen, omdat hij meerdere vrouwen wilde hebben zonder dat ze van elkaars bestaan in het fort afwisten. Er is zelfs een tunnel die naar een tweede fort loopt, welke als sluiproute kon worden gebruikt. De bioscoop

Waarschijnlijk is een bezoek aan de bios niet het eerste waar u aan denkt als u denkt aan een leuk uitstapje in India. Echter, in Jaipur is het een hele beleving om een avondje naar de bioscoop te gaan. Er zijn drie verschillende soorten kaarten te koop voor de bioscoop. Je hebt de goedkoopste optie van veertig roepies, het Emerald kaartje van tachtig roepies en het Diamond kaartje van honderdvijftig roepies.

Albert Hall

Als u een groot fan bent van wapens, dan zou u zeker een bezoek moeten brengen aan Albert Hall. Dit is een museum in Jaipur waar je een flinke collectie wapens kunt bewonderen. De meest uiteenlopende oude en nieuwere wapens worden hier onder de aandacht gebracht. Daarnaast kunt u hier ook een mooie verzameling schilderijen en beeldjes bekijken.