Agra

 

 

 

Agra staat vooral bekend om de Taj Mahal, maar deze stad heeft nog veel meer te bieden. In de zestiende en zeventiende was de stad, afgewisseld met Delhi, de hoofdstad van het Mogolrijk en het staat dan ook vol met historische schatten, die herinneren aan het ooit zo machtige koninkrijk.

Bezienswaardigheden :

Taj Mahal

Elk jaar reizen miljoenen toeristen naar Agra om een van de wereldwonderen van dichtbij te kunnen zien. Het gebouw is erg indrukwekkend en het bezoek aan de Taj Mahal is absoluut één van de hoogtepunten tijdens uw reis door India.

Praktische informatie : De Taj Mahal is zaterdag tot en met donderdag geopend, van zonsopgang tot zonsondergang. Op vrijdag is het gebouw gesloten. Entree kost 1000 roepies per persoon en dit dient ter plekke betaald te worden.

 

Tombe van Itimad-Ud-Daulah

Dit mausoleum, aan de oever van de Yamuna rivier, wordt ook wel Baby Taj genoemd, omdat het als inspiratie diende voor bouw van de Taj Mahal. De graftombe werd tussen 1622 en 1628 gebouwd voor Mirza Ghiyath Beg, de Perzische schoonvader van de Mogolheerser Jahangir en één van de machtigste mannen van het rijk. Het gebouw is volledig gemaakt van wit marmer en is versierd met prachtige motieven en halfedelstenen. 

De tombe kan je niet vergelijken met de schoonheid van de Taj Mahal, maar vanwege de gedetailleerde versieringen is het bouwwerk zeker een bezoek waard. De Tombe van Itimad-Ud-Daulah is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Een kaartje voor het complex kost 210 roepies per persoon (2017).

 

Het Agra Fort

Deze ommuurde vesting werd in de zestiende eeuw door keizer Akbar gebouwd, om zichzelf en de nieuwe hoofdstad Agra te beschermen. In het complex vind je verschillende binnenplaatsen, waar sprookjesachtige paleizen, moskeeën en andere gebouwen staan. Vanwege de indrukwekkende architectuur en de historische waarde staat het Agra Fort sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Er staan tal van prachtige bouwwerken in het complex en wanneer u door de vele binnenplaatsen wandelt, krijgt u echt een duidelijk beeld van hoe machtig en rijk de Mogolbeschaving was. Daarnaast staan overal bordjes met een duidelijke uitleg, waardoor je precies weet waar je naar aan het kijken bent. Dit is zeker een bezoek waard.

Praktische informatie : U kunt het Agra Fort dagelijks bezoeken van zonsopgang tot zonsondergang. Entreeticket kost 550 roepies. De vesting ligt vlakbij de Taj Mahal, waardoor je beiden prima kunt combineren.

 

Mehtab Bagh

Dit vierkante tuincomplex ligt tegenover de Taj Mahal, aan de overkant van de Yamuna rivier. Het park werd door Mogolheerser Shah Jahan gebruikt als “pleasure garden”, waar hij rustig kon genieten van het uitzicht op de door hem gebouwde graftombe. De legende gaat dat hij op deze plek een replica van de Taj Mahal wilde bouwen, maar dan van zwart marmer. Het is er echter nooit van gekomen, omdat hij gevangen werd genomen door zijn eigen zoon. In de tuin ligt ook een stenen fundering, maar het is niet duidelijk of dit inderdaad de fundamenten van de zwarte Taj Mahal zijn. 

Tegenwoordig is het park een rustige plek, waar je even helemaal kunt ontsnappen aan de drukte van de stad. Maar de hoofdreden om het te bezoeken, is natuurlijk het fantastische uitzicht op de Taj Mahal.

Praktische informatie : Het grote park is elke dag geopend van zonsopgang tot zonsondergang en toegang tot de tuin kost 200 roepies per persoon.

 

Fatehpur Sikri

Op een kleine anderhalf uur rijden van Agra vind je Fatehpur Sikri, de voormalige hoofdstad van de Mogolvorst Akbar. Het gigantisch complex is halverwege de zestiende eeuw gebouwd en bevat paleizen, moskeeën en onderkomens voor de knechten en soldaten. Het duurde jaren om “De Stad van de Overwinning” te bouwen, maar door een tekort aan drinkwater werd de stad na een aantal jaar alweer verlaten. Volgers historici is de verlaten stad een meesterwerk qua opzet en architectuur en sinds 1986 staat Fatehpur Sikri dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.Het complex is mooi en indrukwekkend, met als absolute hoogtepunt de Jama Masjid, een van de grootse moskeeën van India.

Praktische informatie: Op vrijdag na, is het elke dag geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Entree kost 510 roepies per persoon.